image1 image2 image3 image4 image5


η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Είστε εδώ: Αρχική Πνευματικό Κέντρο

Ιερές Ακολουθίες

Θρησκευτικές Τελετές

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ

Πνευματικό Κέντρο

 

Εκτός από τις τόσο πανέμορφες μυστηριακές και λατρευτικές κυψέλες τις πόλεως μας, μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε και το Πνευματικό Νεανικό Κέντρο της ενορίας του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου το οποίο αποτελεί ένα πολιτισμικό και εκπολιτιστικό κέντρο μαζί με το κοινωνικό έργο το προσφέρει γίνοντας η αρχή και το θεμέλιο προς μίμηση για να δημιουργηθούν και άλλοι πολιτιστικοί και εκπολιτιστικοί σύλλογοι στην πόλη μας για να προσφέρουν και αυτοί στην συνέχεια της κληρονομιάς μας, πέρνωντας την σκυτάλη απ΄ την ενορία μας.

Η θεμελίωση του Πνευματικού Κέντρου έγινε στις 30/6/1996 και τα εγκαίνια του στις 24/5/1997 από τον τότε Ιεροκύρηκα της Μητροπόλεως μας Πατέρα Χρυσόστομο και νύν Ποιμενάρχη μας.

Σύμφωνα με την σύγχρονη παιδαγωγική θεωρία , βασική αρχή επιτυχίας ενός προγράμματος αγωγής αποτελεί ο βαθμός ανταπόκρισης του νέου στα ψυχοπαιδαγωγικά και κοινωνικόπολιτιστικά χαρακτηριστικά τους.

Οι παιδαγωγοί πρέπει να συνδυάζουν και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα διάφορα ζητήματα της αγωγής.

Για την επίτευξη των στόχων της Θρησκευτικής αγωγής μας συνιστά ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός ¨ ….. προσήκει στοχάζεσθαι της του παιδευομένου δυνάμεως ……. Επίστησον ο διδάσκων και έξέτασον ακριβώς ακοήν του μανθάνοντος ¨ διαφορετικά ¨…… ένοχος ‘αμαρτίας σεαυτώ έση …..¨

Η ενέργεια αυτή είναι απόδειξη ότι πρέπει πράγματι να αγαπάμε και να σεβόμαστε τον κάθε νέο και το περιεχόμενο των αληθειών της πίστης μας , με ένα εξισορροπημένο τρόπο δηλαδή λειτουργική διάκριση για την καλύτερη κατανόηση των νέων.

Εδώ αρχίζει και ο ρόλος του ποιμένος Iερέως της ενορίας ο οποίος με την καθοδήγηση , τις συμβολές , την προτροπή του επισκόπου του , στηρίζει την προσπάθεια ανέγερσης , λειτουργίας των ενοριακών Νεανικών Πνευματικών Κέντρων της ενορίας.

Με την ευλογία λοιπόν της τοπικής μας Εκκλησίας και του ποιμενάρχου μας κ. κ. Χρυσοστόμου κάνει πράξη η ενορία της ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ βασιλικού την λειτουργία αυτού του Πνευματικού Κέντρου.

Σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ 5 του υπ» αριθ’ 8/79 κανονισμού της ιεράς συνόδου της εκκλησίας της Ελλάδος , περί ιερών Ναών και ενοριών ιδρύεται από τον Μητροπολίτη μας στην ενορία της ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ βασιλικού ειδική ενοριακή επιτροπή , με πρόεδρο τον εφημέριο του Ι. Ν. π. Σταμάτιο Μπασδέκη και μέλη

 1. κ. Δημήτριο  Αγγελή
 2. κ. Αλέξανδρο Γραμματικό
 3. κα. Βασιλική Νερούτσου
 4. κ. Θεοχάρη Μπασιάκο, 

με σκοπό την ψυχοπνευματική και υλική προαγωγή της ενορίας , αναλαμβάνοντας και πραγματοποιώντας την ανέγερση , ίδρυση και λειτουργία του ως άνω Πνευματικού κέντρου.

Με την πνευματική στήριξη του επισκόπου , σαρκώνετε το Πνευματικό μας Κέντρο με σκοπό

 • την μεταξύ των ενοριτών και μάλιστα των νέων καλλιέργεια ορθοδόξου Χριστιανικού φρονήματος και ανάπτυξη ελληνορθόδοξου συνειδήσεως και αγωγής.
 • Η κατά διδασκαλεία της ορθοδόξου Χριστιανικής πίστεως , συνειδητοποίησης της  ιδέας περί της αποστολής του ανθρώπου στην κοινωνία.
 • Η εξύψωσης του ηθικού θρησκευτικού και κοινωνικού φρονήματος, και δημιουργία ζήλου προς μελέτη της Αγίας Γραφής , των παραδόσεων της εκκλησίας , ως και πλήρης γνώσης της χριστιανικής ορθοδόξου διδασκαλίας δια την αντιμετώπιση των ετεροδόξων και την απόκρουση των υλιστικών και αθεϊστικών τάσεων.
 • Η καλλιέργεια της αγάπης προς τις επιστήμες , τις τέχνες, την μουσική , τις καλλιτεχνικές ενασχολήσεις και προς την άσκηση τον παραπάνω, ως λειτουργήματα μέσα στην κοινωνία.
 • Η κάθε τρόπο μέσων υποβοήθηση της οικογενείας στην καλή ελληνοχριστιανική ανατροφή των νέων.

Μέσα τα οποία είναι προς επίτευξη των σκοπών είναι:

 • Η δημιουργία τμημάτων ψυχαγωγίας , μουσικής και λοιπόν εκδηλώσεων , καλλιτεχνικού , ψυχαγωγικού και μορφωτικού περιεχομένου και ίδρυσης βιβλιοθήκης.
 • Η καθιέρωση απονομής επάθλων στους αριστεύοντας μαθητές γυμνασίου – λυκείου και φοιτητών ανωτάτων σχολών.
 • Η οικονομική ενίσχυση απόρων μαθητών για παρακολούθηση φροντιστηριακών μαθημάτων και προμήθεια γραφικής ύλης.
 • Πάσης φύσεως εκδηλώσεις με διαλέξεις και ομιλίες Θρησκευτικών , επιστημονικών , κοινωνικών , και καλλιτεχνικού περιεχομένου.
 • Η εν γένει δημιουργία κλίματος ηθικής , κοινωνικής και θρησκευτικής ανατάσεως των ενοριτών.

Μέσα από τους πάρα πάνω σκοπούς της ποιμαντικής σ’ ένα τέτοιο Πνευματικό Νεανικό Κέντρο υπάρχει η διάθεση της εργασίας τόσο από τον επίσκοπο της τοπικής μας εκκλησίας , όσο και της ειδικής ενοριακής επιτροπής του Πνευματικού Κέντρου μας, και με προσπάθεια μεγάλη επίπονη μπορεί και εφαρμόζει θεολογικές και παιδαγωγικές προϋποθέσεις , σε πολλές δράσεις ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις της εποχής μας.

Παρ όλο που τα παιδιά και οι νέοι ζουν και μεγαλώνουν σε κλίμα αγνωστικισμού , άρνησης αθεϊσμού , αντιεκκλησιαστικού πνεύματος , σε κλίμα καταναλωτισμού εγωκεντρισμού , ανευθυνότητας και ανταγωνισμού, σύμφωνα με το ¨ού δε έπλεόνασεν ή αμαρτία υπερεπερίσσευσεν ή χάρις ¨(Ρωμ. 5. 20 ) .

Αν ψάξουμε και μελετήσουμε προσεκτικά τι θέλουν οι νέοι , θα διαπιστώσουμε ότι μια μερίδα νέων ( μικρή μεγάλη ? Κύριος γνωρίζει ) ζητούν και διψούν δύο πράγματα: προσωπική σχέση με τον άνθρωπο , οικογενειακή ζωή , αγάπη , φιλανθρωπία , διαπροσωπικές σχέσεις , και εύρεση εσωτερικής , ψυχικής ηρεμίας , λύση υπαρξιακών προβλημάτων, εύρεση Θεού.
Λοξοδρόμηση σ’ αυτή την πορεία μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε ναρκωτικά , αναζήτηση πολλών και ποικίλων ερωτικών σχέσεων , εγκλωβισμό σε ανατολικές θρησκείες , παραθρησκείες και αιρέσεις, κ.λ.π.

Ενώ η ορθόδοξη Πίστη μας σταθερά επιμένει στην καλλιέργεια της ενοριακής και ορθόδοξης πνευματικής ζωής δια μέσου των προσπαθειών αυτών των τόσο αναγκαίων πνευματικών νεανικών κέντρων της Εκκλησίας μας.

Ιερεύς Σταμάτιος Μπασδέκης