image1 image2 image3 image4 image5


η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Είστε εδώ: Αρχική Ιστορικό Ναού

Ιερές Ακολουθίες

Θρησκευτικές Τελετές

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ

Ιστορικό Ναού

 Η πόλη του Βασιλικού βρίσκεται πολύ κοντά με την πρωτεύουσα του Νομού Ευβοίας την Χαλκίδα . Σχεδόν δέκα λεπτά οδικός , οδηγώντας προς την νότια μεριά του Νομού Ευβοίας συναντούμε μια αναπτυσσόμενος πόλη που λέγεται Βασιλικό. Το Βασιλικό είναι το Κέντρο του Δήμου Ληλαντίων.

Η πόλη αυτή υπάρχει και ζει δίπλα στην εύφορη πεδιάδα του χειμάρρου του Λήλα.

Η ανάπτυξη αυτής της πόλης τα τελευταία χρόνια την κάνει όλο και πιο γνωστή ανά την Ελλάδα και ειδικά στους επισκέπτες της. Ξεκινά από τα πρώτα χρόνια ως πόλη αγροτική και μετέπειτα εξελίσσεται και δημιουργούνται βιομηχανικές μονάδες που την κάνουν όλο και πιο παραγωγική ώστε να γίνει το κέντρο της ευρύτερης περιοχής με πολλούς κατοίκους.

Οι κάτοικοι της αγαπούν τον τόπο τους ,διακρίνονται για την αγάπη τους , για τα ήθη και έθιμά τους, την εξέλιξη τους στην πολιτιστική ζωή , την ευσέβεια τους, την πίστη τους, προς την Εκκλησία.

Ο ζήλος και ο σεβασμός προς την Εκκλησία τους και η Πνευματική καλλιέργεια τους γίνεται αιτία της δημιουργίας από τους ίδιους πολλών χώρων.

Πιο συγκεκριμένα μιλώ για τους Ιερούς Ναούς, και τα παρεκκλήσια τα οποία ανέγειραν με την ευσέβεια και την αγάπη της καρδιάς τους.

 

P9270001_1

Από τους πρώτους Ιερούς Ναούς που δεσπόζουν στην πόλη του Βασιλικού είναι ο Ιερός Ναός της ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ που βρίσκεται πολύ κοντά στον Πύργο του Βασιλικού.

Το Βασιλικό όπως λένε οι κάτοικοί του δημιουργήθηκε τον 15ον αιώνα κοντά στην θάλασσα , που η περιοχή ονομάζεται Λευκαντί.
 

Όπως μας λέει και η ιστορία (Βλέπε Ιστορία της Εύβοιας του  κ. Γουναρόπουλου), οι Τούρκοι το 1470 αποβίβασαν στρατό στην περιοχή του Λευκαντίου και κατέλαβαν όλη την περιοχή. Οι κάτοικοι στην συνέχεια τρομαγμένοι από την καταστροφικότητα των Τούρκων με τις συχνές τους λεηλασίες άφησαν τον τόπο και απομακρύνθηκαν από την θάλασσα , και έχτισαν την πόλη τους στην περιοχή την σημερινή δηλαδή κοντά στον Πύργο στην περιοχή της σουβάλας όπως έλεγαν την τοποθεσία αυτή γιατί εκεί λίμναζαν νερά από το ποταμό Λήλα , έτσι η μετακίνηση αυτή του πληθυσμού της πόλεως έγινε περίπου το 1700 και εγκαθίσταντο οι κάτοικοι γύρω από τον Πύργο για να προφυλάσσονται από τα δεινά των Σαρακηνών. Εκεί λοιπόν γύρω από τον Πύργο χτίζουν την νέα πόλη τους και ως γνωστό για την θέρμη της πίστεως τους αναγείρουν και την Εκκλησία τους ώστε ο Ιερός Ναός τους να τιμάται στο πρόσωπο της γλυκιάς Παναγίας μας ως προστάτιδα και μεσίτρια από των πολλών κινδύνων και συμφορών της εποχής εκείνης .

Ο σημερινός Ιερός Ναός της ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ είναι όπως λένε το τρίτο κτίσμα στην ίδια θέση εκεί που φτιάχτηκε ο πρώτος Ιερός Ναός. Δεσπόζει Μητροπολιτικά στο Βασιλικό ιδιαίτερα στην έδρα του Δήμου Ληλαντίων.

Μεγαλοπρεπής κατασκευασμένος από την προσωπική εργασία των κατοίκων της πόλεως του Βασιλικού.

Διατηρώντας εις τους αιώνας την μεγαλοπρέπεια του ως ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό κτίσμα όπως μαρτυρεί η όλη κατασκευή του και ο τρόπος κτίσεως του.

Ο Ιερός Ναός αρχιτεκτονικά αναφέρεται ως τρίκλητη βασιλική μορφή μετά τρούλου.

Μια αναγραφή στην είσοδο ακριβώς του Ναού μας αναφέρει ότι θεμελιώθηκε το 1907 από μαρτυρίες όμως μεγαλύτερων ανθρώπων δείχνει να μην θεμελιώθηκε τότε αλλά να τελείωσε η κατασκευή του το έτος αυτό αφού είχε αρχίσει να κατασκευάζεται από το έτος 1877.

Όπως μας μαρτυρούν διάφορες εικόνες και αντικείμενα του Ιερού Ναού όπως οι ιερές του εικόνες που μερικές από αυτές αναγράφουν χρονολογίες όπως το 1882 , όπως ότι και ο πρώτος Ιερέας της ενορίας να αναφέρεται μέσα από το αρχείο της Iεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος να είναι ο π. Αναστάσιος Παπαφράγκας το 1862.

P9270005_1

Το σημερινό Τέμπλο του Ιερού Ναού να είναι προγενέστερο με τις Ιερές εικόνες του σε σχήμα Οβάλ στο Άγιο όρος κατά το έτος …….. ενώ να υπάρχουν εικόνες από παλαιότερο τέμπλο με τετράγωνες ιερές εικόνες οι οποίες μετά από μέριμνα του εκκλησιαστικού συμβουλίου να έχουν τοποθετηθεί στον γυναικωνίτη του Ιερού Ναού. Η Ιερά εικόνα του Τέμπλου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι από τις πρώτες εικόνες του Ναού με χρονολογία όπως αναγράφεται και πάνω ……..

 

Είναι σε σχήμα τετράγωνο και για να τις δώσουν οβάλ σχήμα έχουν προσθέσει στο πάνω μέρος της ιεράς εικόνος ένα χερουβείμ. (Αγιογραφημένος Άγγελος)

 

Ο Ιερός Ναός είχε παλαιότερα ένα καμπαναριό το οποίο όπως αναφέρουν δεν ήταν κοντά στον Ναό αλλά λίγο πιο εκεί περίπου στη μέση του προαυλίου χώρου .

 

Στην συνέχεια μετά από την καταστροφή του καμπαναριού κατασκευάστηκε ένα άλλο στη θέση του αριστερά όπως κοιτάμε τον Ιερό ναό αλλά ακριβώς δίπλα στον Iερό Nαό το 1963 μετά από δωρεά της κυρίας Κλεοπάτρας Τριαντάφυλλου ανεγέρθη και ένα δεύτερο καμπαναριό δεξιά όπως βλέπουμε τον ναό.

Ο Ιερός Ναός με τις σημερινές του διαστάσεις είναι 20μ. μήκος και 15μ. πλάτος.

Κοιτώντας τον Ιερό Ναό εσωτερικά και εξωτερικά αντιλαμβάνεσαι ότι ο χρόνος που έχει περάσει από αυτόν δείχνει ανάλογες καταστάσεις ακμής και παρακμής του.

Διακρίνει πτυχές εργασιών του, συντηρήσεως του αλλά και αδιαφορίας. Η υπευθυνότητα όμως των τελευταίων χρόνων του Εκκλησιαστικού συμβουλίου του και η προσπάθεια του όλου ανακαινίσεως του σπουδαίου αυτού οικοδομήματος αναβλύζει τον πνευματικό και υλικό πλούτο του Ιερού Ναού.

Η προσευχή βέβαια είναι το πρωταρχικό στοιχείο που εκφράζεται μέσα από αυτόν με την λειτουργική και μυστηριακή ζωή του να αναδίδει όπως και στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον την ελπίδα της σωτηρίας των κατοίκων που τον ευλαβούνται με την ίδια θέρμη που είχαν και οι πρόγονοι τους που τον δημιούργησαν αλλά και αυτόν που τον διατηρούν ως τόπο λατρείας και προσευχής ως παρακαταθήκη μυήσεως προς την σωτηρία των ψυχών, τόσο των ντόπιων ,αλλά και όλου του χριστιανικού κόσμου της εποχής του σημερινού υλικού ανθρώπου.

 

P9270008_1

Στην προσπάθεια αυτή τόσο την υλική αλλά και την πνευματική συμβάλει το σύνολο της πόλεως του βασιλικού τόσο με τον ποιμενάρχη της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ κ . Χρυσόστομο (Τριανταφύλλου) ο οποίος κατάγεται από την πόλη του Βασιλικού  και της ενορίας του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Βασιλικού, αλλά και με τούς Ιερείς της πόλεως όπως βέβαια και του Εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ιερού Ναού τον κ. Θεοχάρη Μπασιάκο κ. Γεώργιο Νικολάου κ. Παναγιώτη Νικολάου κ. Ιωάννη Χαλιώτη και των κυριών που βοηθούν σ' ολα τα έργα αγάπης της ενορίας αυτής, δια μέσου διάφορων επιτροπών όπως του Φιλοπτώχου ταμείου και του Πνευματικού Νεανικού Κέντρου.

 

Η ιστορία συνεχίζει να γράφεται για την πόλη του Βασιλικού, όπως και στο παρελθόν, γύρω από την Θρησκευτική λατρεία και αγάπη των ανθρώπων της. Σημαντικό σημείο αναφοράς είναι και η πανήγυρης του Ιερού Ναού που κρατά και συνεχίζει να εορτάζεται με την όλη μεγαλοπρέπεια τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος.

Όπως τότε λοιπόν όπως αναφέρεται και στην πορεία της ιστορίας της πόλεως μας του βασιλικού ότι την εορτή του Δεκαπενταύγουστου ο Μιαούλης παλικαράκι 17 χρονών ερχόταν με την παρέα του στην εορτή της Παναγίας μας του Βασιλικού που προσευχόταν και χόρευε.

Έτσι και μέχρι και σήμερα οι νέοι του βασιλικού με κέντρο πάντοτε τον τόπο λατρείας τους τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου συνεχίζουν και γράφουν την δική τους πορεία και σταδιοδρομία με την βοήθεια της Κυρίας Θεοτόκου.

Δεύτερος Ενοριακός Ναός "ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ"

Ένας δεύτερος τόπος λατρείας αλλά και μία νέα πηγή αγιοφάνειας στην πόλη του βασιλικού είναι και ο δεύτερος ενοριακός Ιερός Ναός του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου.

Πραγματικά ένα θαύμα του οσίου να δείχνει την παρουσία του στην πόλη.

Ο Ιερός Ναός Κατασκευάστηκε με την υλική συνδρομή των κατοίκων της πόλεως και την πνευματική γαλούχηση και καθοδήγηση από τον Ιερό Ναό της Παναγίας μας. Η θέση του είναι δίπλα στο κεντρικό δρόμο της Χαλκίδας Βασιλικού δεξιά της εισόδου της πόλεως. Χτίστηκε το 1966 μέχρι το 1972 και από τότε εορτάζεται με κάθε λαμπρότητα κάθε 1 Κυριακή του Σεπτέμβρη την αγιοφάνεια του αγίου στην πόλη του βασιλικού. Ο ναός του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου θεμελιώθηκε στις 4/9/1966 ημέρα Κυριακή από τον τότε πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως. Ο τωρινός Ιερός Ναός είναι το δεύτερο κτίσμα υπήρχε πρώτα πιο μικρό να»ίδριο που λειτουργούσε από τις 11/5/1969 μέχρι τις 7/9/1973 που κατασκευάσθηκε ο νυν Ιερός Ναός.

Ο σημερινός Ιερός Ναός εγκαινιάσθηκε από τον παππού Μητροπολίτη κ.κ. Χρυσόστομο ( Βέργη) παρόντος τότε και του νέου σε ηλικία τότε νυν Μητροπολίτην κ.κ. Χρυσοστόμου ( Τριανταφύλλου) όπως μας το μαρτυρεί και η φωτογραφία των εγκαινείων.

Τα ιερά λείψανα τα οποία τοποθετήθηκαν μέσα στην Αγία τράπεζα στη ειδική Θέση φυτό ήταν των Αγίων Κυπριανού , Επισκόπου Καρχηδόνος 258 μ.Χ. Πέτρου Πατριάρχου Αλεξανδρειας 311μ.χ. Αλεξίου ανθρώπου του Θεού 5ος αιώνας Ιωάννου Ρώσσου του ομολογητού 1730μ.χ.