image1 image2 image3 image4 image5


η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Είστε εδώ: Αρχική Γάμοι Οδηγίες για τον Γάμο

Ιερές Ακολουθίες

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ

Οδηγίες για τον γάμο

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ   ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΓΑΜΟ ΣΑΣ

Αγαπητά μου παιδιά :

 

Ξεκινάτε γεμάτοι όνειρα τη νέα σας ζωή . Και έρχεστε στην Μητέρα όλων , την Εκκλησία μας να ευλογήσει αυτό το ξεκίνημα ! Να είσαστε βέβαιοι ότι θα είμαι δίπλα σας ότι και αν μου ζητήσετε ! Μαζί με την αγάπη μου , θα ήθελα να σας δώσω μερικές χρήσιμες τεχνικές και πρακτικές πληροφορίες για την μεγάλη εκείνη προσωπική σας ώρα :

1 ) Θα ήθελα να θυμάστε , σ όλη σας τη ζωή , πως μόνο με την χάρη του Θεού που δίνεται δια των Ιερών Μυστηρίων της Εκκλησίας μας , θα μπορέσετε να ζήσετε ευτυχισμένοι ! Ήδη ετοιμάζεστε στο ξεκίνημα της νέας ζωής να συμμετάσχετε στο μυστήριο του Γάμου. Όμως καλό θα είναι να προηγηθεί τον Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως και , με την άδεια του Πνευματικού σας η Θεία κοινωνία!

2) Επίσης καλό θα είναι σε μια ήσυχη ώρα , πριν το γάμο , να διαβάσετε την ακολουθία του Μυστηρίου του Γάμου για να δείτε πόσο ψηλά ανεβάζει η Εκκλησία μας του Μελλονύμφους και με πόσο σπουδαίες ευχές τους ευλογεί για την απόφαση τους αυτή !

3) Ο κουμπάρος και ο Γαμπρός πρέπει να έλθουν περίπου 20 λεπτά πριν την ώρα που ορίσαμε.

4) Ο Ναός μας διαθέτει ποτήρι δίσκο και τραπεζομάντιλο για το τραπεζάκι . Αν όμως φέρετε δικά σας , θα χρησιμοποιήσουμε αυτά που θα φέρετε.

5) Καλό θα είναι τις παραμονές του γάμου , να φέρετε στο Ναό ένα πρόσφορο ζυμωμένο στο σπίτι , νάμα ( κρασί για την Θ. Λειτουργία) , Ελαιόλαδο , και τα ονόματα σας καθώς και των κουμπάρων για να μνημονευτούν στην Θεία Λειτουργία.

6 ) Ο κουμπάρος πρέπει να φέρει και να παραδώσει στη Νεωκόρο του Ναού μας  τα Στέφανα , τρία άσπρα κεράκια τα κουφέτα και προαιρετικά , το ποτήρι , το κρασί το δίσκο το τραπεζομάντιλο, επίσης πρέπει να περάσει από το γραφείο  του ιερού Ναού για να τακτοποιηθούν τα τελευταία χαρτιά κ. λ. π.

7) Τις βέρες θα τις παραδώσουν  οι μελλόνυμφοι στον Ιερέα η το Διάκονο λίγο πριν αρχίσει το μυστήριο

8) Από το ζευγάρι καλό θα είναι να οριστεί ένα πρόσωπο που θα περιλαμβάνει και θα φυλάει τα δώρα σας , το οποίο να φτάσει στην Εκκλησία αρκετά νωρίς. Ακόμα δύο πρόσωπα που θα πάνε τα δώρα σας στο αυτοκίνητο σας.

9) Ο φωτογράφος σας έχει και τις ανάλογες υποχρεώσεις απέναντι στον Ιερό Ναό , τόσο κατά την ώρα του μυστηρίου αλλά και στο τέλος.

10) Φώτα , καλοριφέρ . air-condition,  ανάλογα με την εποχή , είναι κοινά για όλους τους γάμους και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη συνεννόηση.

11 ) Οι καλεσμένοι σας , θα σας ευχηθούν – κατά τους θερινούς μήνες ( Μάιο – Σεπτέμβριο ) στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού , εκτός αν ζητήσει ο Γαμπρός κάτι το διαφορετικό.

12 )Την άδεια γάμου , μόλις την υπογράψετε και την παραλάβετε, παρακαλώ θερμά να την πάτε στο Ληξιαρχείο να δηλώσετε τον Γάμο σας και ν ανοίξετε οικογενειακή μερίδα.

13) Να μη ξεχνάμε ότι ο γάμος  είναι Ιερό μυστήριο της Εκκλησίας μας και ότι ερχόμαστε στο Ναό και εσείς οι μελλόνυμφοι και οι καλεσμένοι συγγενείς και φίλοι, για να προσευχηθούμε στο ξεκίνημα της νέας σας ζωής . Να μην αφήσουμε λοιπόν οποιαδήποτε συνήθεια ή έθιμο να χαλάει την Ιερότητα του χώρου και του Μυστηρίου. Μην επιτρέψετε εσείς ! Μία συνήθεια που έχει γίνει γενικώς αποδεκτή , είναι να ρίχνουμε ρύζι στο ζευγάρι , την ώρα που ψάλετε το Παρόλο που δεν έχει κανένα εκκλησιαστικό νόημα , το ανεχόμαστε ! Όμως γίνεται ανεκτό το ρύζι και μόνο αυτό ! οτιδήποτε άλλο ( κουφέτα , κομφετί κ. λ. π. ) δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε μέσα στο Ναό ούτε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού καθώς μπορεί να προκληθεί ατύχημα από τα κουφέτα κ. λ. π. ταλαιπωρούνται μετά , αυτοί που ασχολούνται με την καθαριότητα του Ναού , και μετατρέπεται ο Ιερός χώρος σε χώρο διασκέδασης ! .

14) Θερμή παράκληση η Νύμφη να έρθει στην ώρα της ούτως ώστε να αρχίσουμε κανονικά το Μυστήριο , και να τελεστή με την Ιεροπρέπεια που του αρμόζει στο ξεκίνημα της νέας σας ζωής .  Σε διαφορετική περίπτωση με λύπη μου  πρέπει να βιαστούμε , ώστε να τελειώσει το μυστήριο την ώρα που πρέπει , προκειμένου να μη καθυστερήσουμε ή θα αρνηθούμε – με δική σας ευθύνη – την τέλεση του !!! λόγω άλλου Μυστηρίου.

Εύχομαι η ώρα η καλή ! Να ζήσετε ευτυχισμένοι και με ομόνοια μέσα στην πλούσια χάρη του Θεού , και να γεράσετε μαζί !!!!

Η ΩΡΑ Η ΚΑΛΗ

Ο εφημέριος