image1 image2 image3 image4 image5


η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Είστε εδώ: Αρχική Δραστηριότητες Φιλανθρωπική Δραστηριότητα

Ιερές Ακολουθίες

Θρησκευτικές Τελετές

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ

Φιλανθρωπική Δραστηριότητα

Η ενορία είναι το κατ’ εξοχήν κύτταρο της εκκλησιαστικής ζωής εντός της κοινωνίας.

Μέσα στην ενορία μπορεί και καλλιεργείται έμπρακτα η εντολή της αγάπης και να δοθεί η μαρτυρία της χριστιανικής πίστης, στο σύγχρονο κόσμο.

Όλοι θέλουμε να τηρήσουμε την εντολή της αγάπης προς τον θεό και τον πλησίον.

Έχει ιδιαιτέρα αξία η ενασχόληση μας με τον τρόπο της εκπλήρωσης της.

Οι αρχές που διέπουν την σχέση μας με τον πλησίον είναι καθοριστικές για εμάς εφόσον επιθυμούμε να έχουμε την δική του ζωή για ζωή μας . ¨ Ο αδελφός ημών   ζωή ημών εστί¨ . ( Αρχιμ. Σωφρόνιος Σαχάρωφ. )

Αυτό έχει να κάνει με την ανάπτυξη του πνεύματος του κάθε ανθρώπου από το ¨κατ’ εικόνα¨ ως αφετηρία στο ¨καθ’ ομοίωσιν¨ Χριστού ως τέλος προορισμού.

Έτσι δηλώνουμε την αρχή της αγάπης στο Χριστό που γίνεται και φανερώνεται με την κατ’ δύναμη τήρηση της ορθοδόξου εντολής από τον θεμελιωτή μας χριστό.

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά είναι και η απόλυτη προσωπική σχέση προς τον συνάνθρωπο.

Χριστιανική αγάπη εντολής ίσον προέκταση αγάπη με τον αδελφό μας.

Υπάρχει και μετάφραση της αγάπης αυτής και μέσα από τα καλά έργα της καθημερινότητας μας που είναι η φιλανθρωπία.

Η ποιμαντική της εκκλησίας έχει και σκοπό να διακονεί , όπως διδαχτήκαμε από τον Χριστό ¨ό Λόγος σάρξ εγένετο ¨( Ιω. , 14) .

Στην εντολή αυτή η εκκλησία την κάνει πράξη και δίνει μαρτυρία της χριστιανικής πίστης στο σύγχρονο κόσμο τα φιλόπτωχα ταμεία.

Το Γενικό Φιλόπτωχο ταμείο της τοπικής μας Εκκλησίας με οργανωτή τον επίσκοπο μας  κ. κ. Χρυσόστομο αναλαμβάνει , φιλανθρωπική δράση , οργανώνει τα ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία , τα καθοδηγεί τα στηρίζει , τα δυναμώνει , προτρέποντας τα προς την βοήθεια των ενδεή αδελφών μας .

Ο ποιμενάρχης μας με την πνευματική και διοικητική εποπτεία του την παροχή πάσης πνευματικής ενισχύσεως και υλικής βοηθείας στο ποίμνιο του , ιδιαιτέρως σου δεομένους απόρους των ενοριών της Ι. Μητροπόλεως μας , επιτυγχάνοντας κάθε υλική και πνευματική ενίσχυση.

Μέσα στους σκοπούς αυτούς βοηθείται και το ενοριακό φιλόπτωχο ταμείο του Iερού Nαού ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ  , στερούμενο και αυτό από μη επαρκούς πόρους για την άσκηση της φιλανθρωπίας.
Το ενοριακό φιλόπτωχο ταμείο του Ιερού ναού ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ βασιλικού εξαρτάται από το Γενικό Φιλόπτωχο ταμείο και διοικείται από πενταμελής επιτροπή τριετούς θητείας.

Ο πρόεδρος (εφημέριος) και τα λαϊκά μέλη ,διορίζονται από τον Μητροπολίτη.

Σκοπός του ενοριακού φιλόπτωχου ταμείου είναι η περίθαλψη των ενδεών της ενορίας κατοίκων.

Η τακτική ή έκτακτη  χρηματική βοήθεια των εχόντων ανάγκη.

Η προσφορά με ενδύματα και τρόφιμα , η ιατρική  φροντίδα , και χορήγηση φαρμάκων η προσωρινή διαμονή και περίθαλψη.

Προσφορά σχολικών βιβλίων, γραφική ύλη , προς μαθητές των δημοσίων και κατηχητικών σχολείων, όπως και χρηματική βοήθεια, προσφορά συσσιτίου και οποιαδήποτε μέριμνα που αφορά  την πνευματική και υλική βοήθεια των ενοριτών , ιδιαιτέρως των νέων , των χηρών , ορφανών , των πενήτων και ανέργων.

Με αυτό τον τρόπο και τη προσπάθεια του το φιλόπτωχο ταμείο του ως άνω Ιερού ναού εκφράζει την αγάπη του προς τον πλησίον με σεμνότητα , χωρίς έπαρση, με διακριτικότητα , χωρίς να ταπεινώνει η να πληγώνει με τον τρόπο που προσεγγίζει και προσφέρει την βοήθεια μας.

Του προσφέρουμε με την αγάπη μας με τέτοιο τρόπο ώστε ως αγάπη να την εκλάβει , όχι ως οίκτο ή κάτι άλλο , να την λάβει με χαρά και ευγνωμοσύνη κι όχι με ντροπή και δουλικότητα η αίσθημα κατωτερότητας.

Το ενοριακό φιλόπτωχο ταμείο του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου κάνει τρόπο και σκοπό την εσωτερική προδιάθεση που ελεύθερα υπαγορεύει την έννοια του χρέους και την προσφορά προς τον πλησίον.

 


Ἐνοριακo Φιλόπτωχo Ταμεῖo Ἱ. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βασιλικοῦ

τηλ. 22210. 52821 | φαξ 2221052850

Διοικεῖται ἀπό 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο προεδρευόμενο ἀπό τόν Πρόεδρο εφημέριο Ιερέα π. Σταμάτιο Μπασδέκη και τα μέλη :

κα. Σταυρούλα Ρουσιά,

κα. Βασιλική Νερούτσου,

κα. Αλεξάνδρα Βούλγαρη Μπέσκου

κ. Παναγιώτη Νικολάου

Συνολικά η Ιερά Μητρόπολίς μας, δαπάνησε από το Νοέμβριο 2008 έως και τον Οκτώβριο 2009, το ποσό των 2. 781.288,51 ή 947.724.059,80 δραχμών για τα φιλανθρωπικά της έργα.